Ако се приемат от Експертния съвет по вирусология, тестовете за достъп на

...
Ако се приемат от Експертния съвет по вирусология, тестовете за достъп на
Коментари Харесай

Кацаров: Тестовете за вход ще са безплатни, трудът на лаборантите ще се заплаща |

Ако се одобряват от Експертния съвет по вирусология, тестванията за достъп на неимунизираните ще са безвъзмездни, само че трудът на лаборантите ще се заплаща.

Това сподели на брифинг при предаването на 18 коли за спешна помощ за 11 незабавни центъра министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Той посочи, че с цел да бъдат валидни, тестванията би трябвало да бъдат издадени от сертифицирани лаборатории, а отминалостта им е 72 часа за PCR и 48 часа за бърз антигенен тест.

Предложените от основния държавен здравен контрольор ограничения ще бъдат разисквани в понеделник на изключително съвещание на уголемен състав на експертния съвет, потвърди министър Кацаров на брифинга и увери, че цялостен локдаун в страната - " всичко да се затвори и хората да останат по домовете си ", към този момент не се постанова. 

Предложени са два алтернативни варианта мерки - единият - да се употребява зелен документ без ограничавания в потенциала на обществени места. Другият - спомагателни ограничавания и прекъсване на действия, в случай че не се стъпва на зелен документ. Зеленият документ е общопризнат в целия ЕС той удостоверява, че лицето е преболедувало коронавирусна зараза, че е ваксинирано срещу COVID-19 или че има настоящ негативен антигенен или ПСР тест, напомни Кацаров. 

Той е упълномощил бързо да бъдат закупени в допълнение 1 милион антигенни теста, ако се схване разновидността със зеления документ, да се обезпечи опция на повече хора да се тестват и да се снабдят с подобен зелен документ. Те ще бъдат за сметка на страната.

За учебните заведения - плановете да се вършат на база община, а не област, за оптимален брой учебни заведения да продължат да работят присъствено. Мерките ще бъдат съгласувани с МОН, сподели още министърът.

Всички заинтригувани страни - цивилен, бизнес, професионални и браншови организации, ще би трябвало да се произнесат по препоръчаните ограничения и едвам тогава ще бъде завършен крайният вид на ограничаващите ограничения, акцентира той.

Заповедта ще бъде издадена идната седмица.

Тестовете за антитела не са документ, който може да удостовери съществуването на имунна отбрана, акцентира Кацаров. Един от причините - на никое място в Европейски Съюз и света подобен документ не се възприема като съображение за издаване на зелен документ, изясни той в отговор на журналистически въпрос.

След питане дали ще има наложителна имунизация против ковид за избрани групи, министърът изрично отхвърли да има такива настройки и уточни, че.

Министърът не беше безапелационен по от неимунизирани пациенти, признати с коронавирусна зараза в болница. Той изясни, че е чел за това в медиите и ще го разиска с специалисти.

По мотив събитието, на което беше отдаден брифингът, министърът означи, че " работата на незабавните медици е тежка, а в изискванията на трета епидемиологична вълна е още по-тежка "

" Ние изискуем благодарност и признателност на всички тези хора за напъните, които поставят. Спешната ни помощ, както и здравната ни система се нуждае от редица организационни промени и усъвършенствания, с цел да работи по-добре. Смятам, че личният състав се нуждае и от по-добро заплащане, което ще предложа и при правенето на идващия държавен бюджет. Извърших една смяна в медицинския стандарт по незабавна помощ, която разрешава на повече лечебни заведения да разкрият незабавни приемни отделения, съпоставяне с броя им в този момент, което също би улеснило центровете за незабавна здравна помощ. Но за по-сериозни промени ще е належащо повече време и промени в законите, което изисква и работещо Народно събрание ", сподели Кацаров.

Линейките са закупени по план „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ ”, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020. Проектът е с общ бюджет 163 897 815,62 лева С тази доставка общият брой коли за спешна помощ, обезпечени по линия на плана за прилагане от центровете за незабавна здравна помощ в страната, е 358.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР